24-25 Haziran tarihlerinde birçok alanın katılımı ile YDG’nin yaz sürecinin örgütlendiği divan toplantısı kitlesel bir katılım ile gerçekleştirildi. İstanbul’da gerçekleştirilen 2 günlük divan toplantısında alanlar birçok gündeme dair değerlendirmelerde bulunup, yaz sürecine birçok planlamalar yapıldı.
Toplantının 1. gününde “Geçmiş Süreç”başlığı altında 11. Konferans sonrası gündemleri tartışan alanlar, Gençlik Var, 30 Mart, 1 Mayıs, 6 Mayıs ve 18 Mayıs çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Gençlik Var çalışmalarının alanlarda önemli bir hareketlilik yarattığı belirtilen toplantıda, HAYIR çalışmaları ile kitlelere nüfuz edildiği ve önemli bir örgütlenme yaratıldığı ifade edildi. Özellikle 30 Mart, 1 Mayıs, 6 Mayıs ve 18 Mayıs’ın birçok alanda kurumlar ile ortaklaştırarak örgütlenmesinin eylemlerin kitleselleşmesi bakımından olumlu olduğu ifade edildi.
Geçmiş sürecin ardından “Politik Gündem” başlığına geçilen toplantıda 16 Nisan sonrası ülkedeki gelişmeler ve Rojava-Şengal özgülünde Ortadoğu’daki gelişmeler tartışıldı. Referandumda hile ve manipülasyon ile “Evet’i resmileştiren” AKP/Erdoğan hükümetinin, 16 Nisan sonrası beklendiği gibi ezilenlere dönük saldırı politikasını devam ettirildiği ve ilk elden OHAL’i 3 ay uzattığı belirtildi. Bu saldırılara karşı HAYIR ile bir araya gelen ezilenlerin “HAYIR biz kazandık” şiarı ile sokaklara çıkmasının gelişen toplumsal muhalefetin bir nüvesi olduğu ifade edildi. 11. Konferans sonrası YDG’nin geliştirdiği politikaların ezilenlere dokunduğu ve toplumsal muhalefeti geliştirdiği belirtilen toplantıda, HAYIR çalışmalarının Gençlik Var üzerinden örgütlenmesinin de daha fazla gençlik kesimine dokunmak açısından olumlu etki yarattığı ifade edildi.
Rojava ve Şengal özgülünde Ortadoğu’da ki gelişmelerinde tartışıldığı toplantıda, egemenlerin Suriye özgülünde bölgede pay kapma savaşının iç krizlerini derinleştirdiği ve emperyalistler arası bloklaşmanın daha da arttırdığı ifade edildi. TC’nin Rojava ve Şengal’e dönük saldırısının da tartışıldığı toplantıda, bu saldırılar ile Rakka operasyonunun sekteye uğratılmasının amaçlandığı belirtildi. TC’nin Rakka operasyonuna dâhil olmak için ABD ile sürdürdüğü uzun uğraşlara rağmen başarılı olamamasının ise planlarını suya düşürdüğü belirtilen toplantıda, Rakka operasyonunun başarılı olunması ile DAİŞ’in bölgedeki gücünün kırılacağı ifade edildi. Fırat’ın Gazabı hamlesinin başarılı olunması durumunda ise bölgede etki gücü bakımından PYD/YPG ve Esad rejiminin kalacağı belirtildi. Böylesi bir tabloda TC’ye yakın duran ABD ve Esad’a yakın olan Rusya’nın ortak blok halinde Kuzey Suriye Federasyonu’nu bastırmayı amaçlayacağı belirtilen toplantıda, bu güçlerin Kürt düşmanlığı temelinde ortaklaşacağı ifade edildi.
Toplantının 2. gününde ise “Önümüzdeki Süreç” başlığı ile yaz sürecinin tartışıldığı toplantıda, ilk olarak festival çalışmaları tartışıldı. Köy çalışmaları içinde alternatiflerin tartışıldığı toplantıda çalışmalar esnasında eğitim çalışmaları yapılması planlandı. Ayrıca merkezi eğitim çalışmalarının planlandığı toplantıda, konulara uygun olarak kitaplar belirlendi. Emek süreci içinde planlama yapılan toplantıda, buradan çıkacak olan bütçe ile yeni dönemde başlatılacak olan kampanyanın masraflarının karşılanması kararlaştırıldı.
Yaz süreci için planlanan çalışmaların içeriğine dair yoğun geçen tartışmaların ardından divan toplantısı başarılı bir şekilde sonlandırıldı.