Yazarımız devrimci okuryazarlık üzerine yazarken bir konuya dikkat çekiyor: “Devrimcilerin kendi tarihleriyle ve bilimle buluşmasının ne derece tehlikeli olduğunu iyi bilen egemenler, gazetelere, dergilere, yayınevlerine sardırırken, düşünce üreten insanlar tutsak edilirken, hapishanelerde yıllarca kitap ve her türlü yayın yasaklanırken, okuma yazma ile aramızdaki engel bir de kendimiz olmamalıyız.” Tehlikeli bir buluşma için bir okuma listesi hazırladık ve önerimiz okuma yazma ile aramızdaki “kendimiz” engelini aşalım ve disiplinli bir okuma ile işe koyulalım istedik. Malum yolumuz uzun, meşakkatli… Her birimize epey görev ve sorumluluk yüklüyor. Bunu omuzlayacak gücü birlikte üretelim:
Devrimci vasfı başka vasıflarla karşılaştırılamayacak kadar kapsayıcıdır. Bu kimliği kendisiyle özdeşleştirmeye başlayan insan için, düşleri gibi, sorumlulukları da sınırsızlaşır. Bir devrimcinin yolu teorik ve pratik bakımdan pek çok sorun ve olgu ile kesişebilir. Kendisi farkında olsun-olmasın, buna hazır hissetsin ya da hissetme sonuç değişmez. Zira devrimci yaşamın ihtiyaçları hiçbirimizin uzun uzadıya hazırlık yapmamızı beklemez. Dolayısıyla, payımıza düşen sorumluluklara ve görevlere karşı tutumumuz çoğu zaman pratikte şekillenir. Her duruma uygun ve sürekliliği olan hazırlık ve donanım da bu yüzden önemlidir.
Bir devrimcinin böylesi bir hayata kendisini olabildiğince hazır tutması sürekli bir eğitim öğretimle mümkündür. İmkansızı istemek ancak devrimciler için somut bir hedeftir. Sürekliliği olan, çok yönlü yoğun okuma ile ütopyalar gerçek olur. Devrimciliğin insanı sınırlara hapseden öğrenilmiş çaresizliklerle savaşması bundandır. Savaşma ise ilk ve en çok kendisinden başlamalıdır.
Ancak çoğumuz için kendi sınırlarımızı zorlamak pek de kolay değildir. Zira içinde yetiştiğimiz toplum bize, bununla baş etmek yerine uzlaşmayı, teslim olmayı telkin eder. Çünkü biz ezilenler açısından, verili koşullar fırsat sunan değil, çelme takan özelliktedir. Kısacası oyuna 1-0 yenik başlarız. Kadınsak, Kürtsek, Alevi isek, LGBTİ+… vb. vb. isek, skor daha da aleyhimize hale gelir.
Örgütlü ve bilimsel yöntemler sayesinde ise durum ideolojik ve psikolojik olarak lehimize dönmeye başlar. Yine de bu, dış etkenlerden tümden uzaklaştığımız anlamına gelmez. Kaldı ki burjuva kültür ve erkeklik saflarda da yaşamaktadır. Devrimci teori ve yöntemler tüm bunlara karşı en iyi panzehirdir. İdeolojik çimentomuzu buralardan elde ederiz.
Teorik, politik, örgütsel ve kültürel mirasımız ve kolektifimizin bunlar ışığında bize verdikleri çok önemli olmakla birlikte, sihirli değnek değildir. Bizim devrimcilik yolunda gelişime ne kadar açık olduğumuz noktasında, belirleyici kendimizizdir. Bunu yürekten isteyip çaba harcadığımız sürece kolektifin ve yoldaşlarımızın katkısı tali kalır. Bu nedenle de taşıdığımız toplumdan gelen tüm kötü miraslarla mücadelede sürekli öğrenmek olmazsa olmazımızdır.
Oysa mücadelemizi hep birlikte omuzlamak yerine, egemen sistemin öğrettiği kafa ve kol emeği ayrımını saflarda da yaşatmaya yönelik davranıyoruz. Niyetimizi bu olmasa da, bizim yerimize başkalarının düşünmesi, üretmesi ve yönetmesini bekliyoruz. Düşünsel üretim tembelliği ve kolaycılığa kaçıyoruz. Diğer bir ifadeyle Parti içinde her türlü ideolojik hastalığın mayası olan iktidarlar yaratılmasına zemin hazırlıyoruz. Zira kafa ve kol emeği ayrımının varlığı komünal yaşama ait değildir. Kolektif düşünsel eyleyiş ve işleyiş olmaksızın komünalite sadece maddi paylaşımlarla sınırlı, mutlak eşitlikçi bir yapıya hapsolur. Komünalizmin güdük kaldığı her yerde ise burjuva yöntemler ve erkeklik güçlenir.
Bu yüzden de hak ve yükümlülüklerimizi bilmemiz, merkeziyetçiliği ve demokrasiyi layığıyla işletmemiz, eleştiri-özeleştiri mekanizmasını doğru ve yapıcı kullanmamız, her türlü organı yaşatmamız geliştirmemiz için temel devrimci eğitim elzemdir. Ve bunların hiçbiri deneme yanılma yoluyla öğrenilebilecek şeyler değildir. Bedellerin insan yaşamı olduğu mücadelemizde bunu ertelemeye de hakkımız yoktur.
Öğrenme konusunu en başından ele almalıyız. Okuma-yazma işleriyle ilişkimizi bireysel ve kolektif olarak gözden geçirmeliyiz. İçinden çıktığımız toplumda olduğu gibi biz devrimciler arasında da okuma-yazma alışkanlığı pek gelişmemiştir. Evet büyük çoğunluğumuz okur yazarız. Fakat durumumuz satrançta taşların nasıl hareket edeceğini bilen fakat bu bilgiyi oyun kurmakta kullanamayanlar gibi. Örneğin bir kitabı elimize aldığımızda 1-2 saat süreyle kesintisiz ve sıkılmadan okuyamıyoruz. Kitapla cebelleşmeden konunun içinde kaybolamıyoruz. Kendimizle baş başa kalmak istediğimizde kitaplara sığınmak aklımıza gelmiyor. Herhangi bir soru kafamıza takıldığında cevabı kitaplar arasında arama alışkanlığımız pek yok. Günlük olarak haber takip etmek, yayınlarımızı nitelikli okumak konusunda da durum benzer şekilde. Teknolojik araçları ve internet ortamını bilinçli ve amaca yönelik kullanmak yerine oralarda zaman öldürüyoruz.
Bu durumumuz sadece okuma-yazma işleri için değil, diğer alanlarda da benzer şekilde. Mesela dil öğrenmek, bir sanat dalında veya sporda istikrarlı bir gelişim göstermek konularında da hayli zayıfız. Heveslerimiz ve planlarımız var fakat pratikte bunları sürdüremiyoruz. Oysa devrimci okuryazarlık pek çok konuda gelişkin olmalıdır. Kitlelere yeniyi götürecek öncülerin yetenekte ve nitelikte zayıf kalması düşünülemez. Kendimizi anlatmamız ve insanları anlayabilmemiz için bile bu gereklidir. Örneğin buğun Kürtçe ve Arapça bilmek üstün vasıf değil, acil bir ihtiyaçtır. Bunu kendisine hedef belirleyen yoldaşlarımız olsa da, genelin ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha fazlasına ihtiyaç vardır. Aynı durum sanat için de geçerlidir. A/P için bu niteliklere sahip olmak devrimci eğitim ve çalışmanın bir parçası kılınmalıdır. Biz ise, her şeyin yoluna gireceği geniş zamanların gelmesini bekliyoruz. Oysa yaratmadığımız sürece uygun zaman gelmeyecektir.
Sonuç olarak kolektif ve bireysel çalışmalarla eğitimimizi süreklileştirmeliyiz. İhtiyacımız olan, disiplinli ve ilkeli bir yaşam, sabırlı çalışma ve istektir. Ustaların yaşamını anlatan biyografiler ve onların eserleri, dünya ve coğrafyamız mücadele deneyimleri, kolektifimizin tarihi ve deneyimleri, şehitlerimizin yaşamları, edebi eserler ve araştırma inceleme konulu kaynaklar bizi beklemektedir.
Devrimcilerin kendi tarihleriyle ve bilimle buluşmasının ne derece tehlikeli olduğunu iyi bilen egemenler, gazetelere, dergilere, yayınevlerine sardırırken, düşünce üreten insanlar tutsak edilirken, hapishanelerde yıllarca kitap ve her türlü yayın yasaklanırken, okuma yazma ile aramızdaki engel bir de kendimiz olmamalıyız.
Devrimcilik ezilenlerin yanında, haklı tarafta olmakla başlar, disiplinli, ilkeli, sabırlı çalışma ve kendimizin ve amaçlarımızın farkında olduğumuz, coşkulu ve inançlı bir yaşamla devam eder. Devrimciler inanç ve sevgilerini de böylesi sağlam temeller üzerine kurar.
1. AŞAMA: Felsefe – Politik Ekonomi – Devlet – Faşizm – Örgütlenme – İdeolojik Mücadele
* FELSEFE
1- Felsefenin Temel İlkeleri- Georges Politzer
2- Marks’tan Mao’ya Devrimci Diyalektik Üzerine- G. Thomson
3- Teori ve Pratik- Mao
4- Felsefe Bir Sır Değildir- Umut Yayımcılık
5- Diyalektik ve Tarihi Materyalizm- J. Stalin
6- Felsefenin Kısa Tarihi- R. C. Soloman
7- Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi- A. Swingewood
8- Felsefe Tarihi- Macit Gökberk
* POLİTİK EKONOMİ
1- Ücret-Fiyat-K. Marx
2- Artı-Değer Teorileri- K. Marx
3- Kapital 1. Cilt- K. Marx
4- SSCB Politik Ekonomi Ders Kitabı
5- Rusya’da Kapitalizmin Gelişmesi- V.İ. Lenin
6- Tarım Sorunu Teorisi- V.İ. Lenin, c. 12
7- Ekonomi Politik- Nikitin
8- Mao Zedung’un ilgili makaleleri
* DEVLET
1- Devlet ve Devrim- V.İ. Lenin
2- Ailenin, Devletin, Özel Mülkiyetin Kökeni- F. Engels
3- 18. Brumaire- K. Marx
4- Proleter Devrim ve Dönek Kautsky- V.İ. Lenin
5- Emperyalizm- V.İ. Lenin
* FAŞİZM
1- Faşizme Karşı Birleşik Cephe- G. Dimitrov
2- Faşizm Üzerine Dersler- Togliatti
3- Faşizme Karşı Savaş Konuşmaları- J. Stalin
* ÖRGÜTLENME
1- Gotha ve Erfurt Programlarının Eleştirisi- K. Marx-F. Engels
2- Ne Yapmalı?- V.İ. Lenin
3- Bir Adım İleri İki Adım Geri- V.İ. Lenin
4- Partileşme Süreci (Proletarya Partisinin Örgütlenme ilkeleri Üzerine)- V.İ. Lenin
5- Marks Engels Marksizm- V.İ. Lenin
* İDEOLOJİK MÜCADELE
1- Halkın Dostları Kimlerdir?- V.İ. Lenin
2- “Sol” Komünizm Bir Çocukluk Hastalığı- V.İ. Lenin
3- Tasfiyecilik Üzerine- V.İ. Lenin
4- Muhalefet Üzerine- J. Stalin
5- Mao’dan Makaleler (Liberalizmle mücadele, Parti içindeki yanlış düşüncelerin düzeltilmesi üzerine vb.)
6- Sabah Tufanı- Han Suyin
2. AŞAMA: Felsefe – Politik Ekonomi – Sınıflar Mücadelesi- Ulusal Sorun
* FELSEFE
1- Alman İdeolojisi- K. Marx- F. Engels
2- Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu- F. Engels
3- Felsefenin Sefaleti- K. Marx
4- Felsefe Yazıları- Marks-Engels
5- Anti-Duhring- Felsefe Bölümü
6- Doğanın Diyalektiği- F. Engels
7- Marks Engels Marksizm- V.İ. Lenin
8- Materyalizm ve Ampriokritisizm- V.İ. Lenin
9- Marks İçin- L. Althusser
10- Lenin’de Felsefe- L. Althusser
11- Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş- L. Althusser
12- Sosyalist Dünya Görüşü- Henri Lefebvre
13- Hapishane Defterleri- Gramsci
* POLİTİK EKONOMİ
1- Anti-Dühring (Ekonomi Bölümü)- F. Engels
2- Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı- K. Marx
3- Kapitalist Toplum- Zubritskiy
4- Lenin’in “Karl Marks” Makalesi-
5- Emperyalizm- Lenin
6- Sovyet İktisadının Eleştirisi- Mao Zedung
7- Şanghay Ders Kitabı- Kardelen Yayıncılık
8- Türkiye’de Kapitalizmin Gelişmesi- Rosaliyev
9- Emperyalizmin Türkiye’ye Girişi- O. Kurmuş
10- Herkes İçin İktisat- Stanford
11- Ücretli Emek ve Sermaye- K. Marks
12- Grundisse- K. Marks
* SINIFLAR MÜCADELESİ
1- Komünist Manifesto- K. Marks- F. Engels
2- Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm- F. Engels
3- Tarihte Zorun Rolü- F. Engels
4- Köylüler Savaşı- F. Engels
5- Nereden Başlamalı Makalesi, V. İ. Lenin, c. 2
6- Demokratik Devrimde Sosyal Demokrasinin İki Taktiği- V. İ. Lenin
7- Yeni Demokratik Devrim (Mao)
8- Köylük Bölgelerin Durumu Hakkında Rapor- Mao
9- Polemik-İnter Yayınları
10- MELS, Kadın Sorunu Üzerine-Clara Zetkin
11- Gonzalo Konuşuyor-Belge Yayınları
12- Bütün Yazıları- İbrahim Kaypakkaya
13- Faşizme Karşı Birleşik Cephe- G. Dimitrof
* ULUSAL SORUN
1- Milli Mesele ve Sömürgeler Meselesi Üzerine- J. Stalin
2- Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı- V.İ. Lenin
3- Doğuda Ulusal Kurtuluş Hareketleri- V.İ. Lenin
4- Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürgeler Sorunu- J. Stalin
5- Milli Mesele- İbrahim Kaypakkaya
3. AŞAMA: Kadın – Tarih – Din – Hapishane Deneyimleri- LGBTİ- Ermeni soykırımı – Mücadele Deneyimleri
* KADIN
A- GİRİŞ
1- Ailenin Özel Mülkiyetin Ve Devletin Kökeni- F. Engels
2- Kadın Sorunu Üzerine Seçme Yazılar- Clara Zetkin
3- Kadın Sorunu Üzerine- Marx, Engels, Lenin, Stalin vd.
4- Kadın ve Aile- Marx-Engels-Lenin
5- Kadın ve Sosyalizm- A. Bebel
6- Kadının Kurtuluşu- V.İ. Lenin
7- Marksist Teoride Kadın- Lise Vogel
8- Marksizm Ve Cinsel Devrim- A. Kollantai
9- Kadınlar- Eduardo Galeano
10- Kadının Evrimi- Eveln Reed
11- Partizan dergisinin kadın dosyası
12- Marksizm ve Feminizmin Mutsuz Evliliği- Heidi Hartman
B- ATAERKİ VE TOPLUMSAL CİNSİYET
1- Silahlı Direnişte Kadınlar- Ingrid Strobl
2- Son Sömürge Kadınlar- Maria Mies, Veronika Bennholdt-Thomsen, Claudia Von Werlhof
3- Sindrella Kompleksi- Collette Dowling
4- Sanki Eşittik- Gülfer Akkaya
5- Sürüne Sürüne Erkek Olmak- Pınar Selek
6- Cinselliğin Diyalektiği- Shulamith Firestone
7- Kadın Olmak, Yaşamak, Yazmak- Fatmagül Berktay
8- Tarihin Cinsiyeti- F. Berktay
9- Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın- F. Berktay
10- Ailenin, Özel Mülkiyetin, Devletin Kökeni- F. Engels
11- Kadının Evrimi- E. Reed
12- Kadın, İkinci Cins- Simone de Beauvoir
13- Cinselliğin Tarihi- Michel Foucault
14- Masallar ve Toplumsal Cinsiyet- Melek Özlem Sezer
15- Siyah Deri, Beyaz Maske- Frantz Fanon
16- Yeryüzünün Lanetlileri- Frantz Fanon
17- Portakal Ağacında Oturan Kadın- G. Belli
18- Nazi İşgalinde Sovyet Kadınları- S. Aleksiyeviç
19- Erkeklik, İmkansız İktidar- Serpil Sancar
C- KADIN EMEĞİ
1- Liberalizm ve Muhafazakarlık Kıskacında Kadın- S. Özbudun
2- Ataerki ve Birikim- Maria Mies
3- Ücretli-Ücretsiz Emek Kıskacında Kadın- Sosyalist Feminist Kolektif
4- Kadınların Sınıfı- Aksu Bora
5- Kadınlar ve Toplumsal Hayat- Şirin Tekeli
6- Kapitalizm, Ataerki ve Kadın Emeği- SAV
7- Türkiye’de Kadın Emeği İstihdamı
8- Beden, Emek, Tarih- Gülnur Acar-Savran
9- Kadının Görünmeyen Emeği- Gülnur Acar Savran
10- Para İle Akraba- Jenny B. White
11- Küreselleşme, Kadın ve Yeni Ataerki- Temel Demirer
12- İnsanın Özü- George Thomson
13- Son Sömürge Kadınlar- Maria Mies, Veronika Bennholdt-Thomsen, Claudia Von Werlhof
14- Ataerki ve Birikim- Maria Mies
D- MÜCADELEDE KADIN
1- Silahlı Direnişte Kadınlar- Ingrid Strobl
2- Sandino’nun Kızları- M. Randall
3- Analar Yoldaşlar Tanrıçalar- Handan Çağlayan
4- Rusya’da 1917 Ekim Devrimi ve Kadınların Kurtuluşu- Dönüşüm yayınları
5- Cezayir’de Kadın Olmak- Halide Mesudi, Elisabeth Schemla
6- Küba’da Kadınlar- Margaret Randall
7- Sosyalizm Diyarında Kadın- Nina Popova
8- Latin Amerika’da Askeri Diktatörlük ve Kadın- Cynthia Enloe , Jennifer G. Sehirmer, Ximena Bunster, Marjorie Agosin, Rita Arditti
9- Etiyopya Devriminde Gerilla Kadınlar- Jenny Hammond
10- Yunan İç Savaşında Kadınlar- Eleni Fourtouni
11- PKK’de Kadın Olmak- Nejdet Buldan-Doz Yayıncılık
12- Devletsiz Ulusun Kadınları- Shahrzad Mojab
13- Tenimdeki Ülke; Nikaragua- Giaconda Belli
14- Kızıl Çin’de Kadınlar Göğün Yarısı- Janet Goldwasser , Stuart Dowty
15- Gurbetelli’nin Güncesi- Aram Yayınları
16- Kasırga Taburu- Mehmet Sebatlı
17- Hep Kavgaydı Yaşamım- Sakine Cansız
18- Rosa Lüksemburg- Yordam
19- Demir Parmaklıklar Ortak Düşler- M. E. Çelik
20- Roman Gibi- S. Sertel
21- Bir İsyankar Olarak Hayatım- A. Balabonava
* LGBTİ
1- Eşcinselliğin Doğal Tarihi-Francis Mark Mandimore
2- Stonewall İsyanı-Martin Duberman
3- Cinsellik ve Sosyalizm-Sherry Wolf
4- Cinsiyet Halleri-Nil Mutluer (Derleme)
5- Cinsiyet Belası-Judith Butler
6- Taklit ve Toplumsal Cinsiyete Karşı Durma-Judith Butler
7- Queer Tahayyül-Özlem Güçlü/Sibel Yardımcı
* TARİH
1- Tarih Nedir- E.H. Carr
2- Partizan Dergisinin Tarih Dosya Konusu
3- ÇKP Kısa Tarih- Umut Yayımcılık
4- Yeni Demokratik Devrim- Umut Yayımcılık
5- Bolşevik Parti Tarihi- J. Stalin, 15. Cilt
6- Sabah Tufanı- Han Suyin
7- Ateşi Çalmak- Galina Serebryakova
8- Hangi Tarihin Mirasçısıyız- M. Kayaoğlu
9- Arap Ülkelerinin Yakın Tarihi- Lutskiy
10- Marks Engels Anılar- Evrensel Basım Yayın
11- Lenin İsviçre’de- Umut Yayıncılık
12- Çağdaşlarının Gözü İle Lenin- Evrensel Basım Yayın
13- Nisan Tezleri ve Ekim Devrimi- V.İ. Lenin
14- Mavi Defter- James A. Levine
15- Osmanlı/Türkiye Toplumu Tarihi Değerlendirmesi-Nisan Yayıncılık
* ERMENİ RUM SÜRYANİ SOYKIRIMI
1- Bir soykırım tarihi – Yves Ternon
2- Ermeni soykırımı – Raymond Kevırkian
3- Musa Dağ’da 40 Gün – Franz Werfel
4- Yıkıntılar Arasında – Zaberl Yeseyan
5- Yok edilen medeniyet: Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde Gayrimüslim Varlığı – Hrant Dink Vakfı
6- Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeniler Konferans Belgeleri – Hrant Dink Vakfı
7- Tarihin İnatçılığı Ermeni Soykırımı – Nazaret Vartanyan
8- Kadim Halklar Coğrafyası – Aşkın Deniz
9- Partizan Özel Sayısı: Ermeni Soykırımı 100. Yıl
* DİN
1- Dinin Türk Toplumuna Etkileri- H. Kıvılcımlı
2- Din Üzerine- Friedrich Engels-Karl Marx
3- Ortaçağ İslam Kültüründe Felsefe- M. Dağ, H. Aydın
4- Ebuzer- Ali Şeriati
5- Dine Karşı Din- Ali Şeriati
6- Devrimci İslam- İ. Eliaçık
7- Modernite, Demokrasi ve Din- Samir Amin
* HAPİSHANE DENEYİMLERİ
1- Duvardaki Sarmaşık Gibi- M. Rosencof,
2- Hücremde Bir Gün- Bobby Sands
3- Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu- Sevgi Soysal
4- Dörtlerin Gecesi- Fevzi Yetkin , Mehmet Tanboğa
5- Mamak Kitabı- Meral Akbaş
6- Mavi Ring- Fuat Kav
7- Kemal Tahir’e Mektuplar- Nazım Hikmet Ran
8- Hep Kavgaydı Yaşamım- Sakine Cansız
9- O Hep Aklımda- Pamuk Yıldız
10-Ulucanlar’dan Günümüze Miras- Nisan Yayımcılık
11- Diyarbakır Zindanları- Muzaffer Ayata
12- Kaktüsler Susuz da Yaşar- Gülşat Aygen
13- İçimizdeki Bahar- A. Arzu Torun
14- Bulut Falı- Büşra Ersanlı
15- Uçurtmayı Vurmasınlar- Feride Çiçekoğlu
16- 42 Gün- Gülten Akın
17- Üç Beş Kişi- Adalet Ağaoğlu
18- Voltaçark- Derleyen: Rosida Koyuncu
19- Her şey Bitti Anaya Söyleyin- Orhan Miroğlu
20- Sinop’ta İdam Geceleri- Yılmaz Sezgin
21- Ulucanlar Efsanesi- Yılmaz Güney
22- Önce Ben Olmalıyım- Mukaddes Erdoğdu Çelik
23- Yaralısın-Erdal Öz
24- Belma’ya Mektuplar- Engin Erkiner
25- Sinop’un Hanı- Tolga Ersoy
26- Firar Öyküleri- Adnan Gerger
27- Gorki’nin Gitarı- Umut Yayımcılık
28- İçten Öyküler- Umut Yayımcılık
19- 12 Eylül, Darbe Yenilgi Direniş- Nevin Berktaş
30- Hapishaneler Sempozyumu-İLPS
31- Benim Hapishanelerim- Zeki Sarıhan
32- Hapishane Çağı- Işık Ergüden
33- Direnme Savaşı- Nguen Duc Thuan
34- Haydari Kampı- Themos Kornaros
35- Fırtına Çocukları- Nikolay Ostrovski
36- Salvador’un Gizli Zindanları- Belge Yayınları
37- Kapatılmanın Patolojisi- Mustafa Eren
38- Kara Arşiv- Ali Yılmaz
39- Toplama Kampı Sendromu- Serol Teber
40- Firari Kahkahalar- Nabi Kımran
41- Yarım Kalmış Bir Şarkı- Denis O’Hearn
42- Austvist’ten Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi- İrfan Welat
43- Zor Dönemlerin Devrimcisi; Habip ve Ümit- Kızılbayrak
44- Hapishanelerin Doğuşu- Michel Foucault
45- Ölümden Öte 5 Nolu Cehennem- Hasan Hayri Aslan
46- Kan Kurumaz- Sami Özbil
MÜCADELE DENEYİMLERİ
1- Gerilla Bilanço Çıkartıyor- Gaby Weber
2- Vietnam Kazanacak- Wilfred G. Burchett
3- Bolşevik Devrimi- 1-2-3- Edward Hallett Carr
4- Marksizm ve Gerilla Savaşı- William Pomeroy
5- Bolivya Günlüğü- Che
6- Halk Savaşının Askeri Sanatı- Niguen Giap
7- Latin Amerika’nın Kesik Damarları- Eduardo Galeano
8- Çin Halkının Japon Emperyalizmine Karşı Savaşı- Agnes Smedley
9- Kolombiya Halk Gerillası- Jacobe Arenas
10- Direnme Savaşı- Niguen Thuan
11- Birleşik Devrimci Savaş- El Salvador- M. Menendez Rodrıguez
12- Dünyayı Sarsan On Gün- Dünyayı Sarsan On Gün
13- Ho Şi Minh
14- Başkan Gonzalo Konuşuyor- Belge Yayınları
15- Filistinli Kadınların Hikayesi- Michael Gorkin
16- Latin Amerika Başkaldırıyor- Ütopya yayınevi
17- El Salvador’da Devrim- Wolfram Brönner
18- Nikaragua’da Sandinist Devrim- Henri Weber
19- İsyanın Adı: Filistin’de İntifada Kazanacak- Ütopya Yayınevi
20- Şili’de Amerikan Darbesi- Armando Urıbe
21- Dünya Savaşlarında Casus Kadınlar- İş Bankası Yayınları
22- Kolombiya Dağlarının İsyancı Önderi- Derleyen: Canan Ateş
23- Latin Amerika’da İsyan Hep Vardı- Sibel Özbudun
24- Savaş Anıları- Edvardo Falcino
25- Vietnam İşçi Partisi Tarihi
26- Filistin Kazanacak- Ütopya Yayınevi
27- Çin Uyanınca- Alain Peyrefitte
28- Mao Seçme Eserler- Kaynak Yayınları
29- Sabah Tufanı 1-2- Han Suyin
ÇEŞİTLİ
1- Einstein’in Zarı ve Schrödinger’in Kedisi- Kırmızı Kedi
2- Kürt Sorunu Demokratik Ulus Çözümü- A.Öcalan
3- Lenin Döneminde Leninizm- M. Liebman
4- Sovyet İktidarının En Yakın Görevleri- c. 10
5- Taksim Meydan Okuması- Umut Yayımcılık
6- Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto- Fikret Başkaya
7- Suriye: Yıkıl git! Diren kal!- Fehim Taştekin
8- Ulusun Ölümü ve Arap Devrimin Geleceği- Prashad
9- Çekirgeleri Dinlemek- Arundhati Roy
10- Ezilenlerin Pedagojisi- Paulo Freire
11- Sosyal Bilimleri Yeniden Yapılandırmak- Sezgin Kızılçelik
12- Paradigmalar Savaşı- Hasan Şimşek
Bütün teorik çalışma boyunca okunacak romanlar…
1- Tohum- Umut Yayımcılık- M. Oruçoğlu
2- Kazanacağımız Günler İçindi- Umut Yayımcılık- M. A. Eser
3- Saklanmaya Çalışılan Bir Meşale; İbrahim Kaypakkaya- Umut Yayımcılık
4- Ser Verip Sır Vermeyen Bir Yiğit- Umut Yayımcılık
5- İbo- Turan Feyzioğlu
6- Dörtlerin Gecesi- Fevzi Yetkin- Mehmet Tanboğa
7- Grizu- M. Oruçoğlu- Kardelen Yayınları
8- Azap Ortakları- Erol Toy
9- İnce Memed (4 Cilt)- Yaşar Kemal
10- Deniz- Turan Feyzioğlu
11- Mahir- Turan Feyzioğlu
12- Bizim Sinan- Turan Feyzioğlu
13- Düşleri Gerçeğe Dönüştürmek İçin
14- İçten Öyküler- Umut Yayımcılık
15- Portakal Ağacında Oturan Kadın-Giaconda Belli
16- Tenimdeki ülke Nikaragua- Giaconda Belli
17- Bir Büyük Aşk (Kollantai)- Alexandra Mikhailovna Kollantai
18- Mandarinler- Simone de Beauvoir
19- Sıfır Noktasındaki Kadın- Neval el-Saadavi
20- Clara, Rosa, Ulrike gibi kadın önderlerin hayatları
21- Kızıl Kayalar- Yang Yiyen-Luo Kuangpin
22- Darağacından Notlar- Julius Fuçik
23- Haydari Kampı- Themos Kornaros
24- Eylem Adamları- Jean Laffitte
25- Buyruk- Dido Sotiriyu
26- Moskova Önlerinde- Aleksandr Alfredoviç Bek
27- Sıcak Karlar- Yuri Bonderev
28- Yenilgiden Zafere- Tsola Dragoyçeva
29- Azap Yolu-
30- Don Kıyısında Hasat- Mihail Şolohov
31- Uyandırılmış Toprak- Mihail Şolohov
32- Paris Düşerken (2 Cilt)- İlya Ehrenburg
33- Fırtına (2 Cilt)- İlya Ehrenburg
34- Dipten Gelen Dalga (2 Cilt)- İlya Ehrenburg,
35- Seni Halk Adına Ölüme Mahkum Ediyorum- Mitka Gribçeva
36- Gazap Üzümleri- John Steinbeck
37- Demir Ökçe-Jack London
38- Martin Eden- Jack London
39- Bitmeyen Kavga- Jack London
40- Muhbir- Maksim Gorki
41- Ana- Maksim Gorki
42- Komiser Memo- Dritelo Agolli
43- Yarın Bizimdir Yoldaşlar- Manuel Tiago
44- Şafakta Kazandık Zaferi- An Duk
45- Çizgilerle Marks/Lenin/Mao
46- Kapital/Manga- Yordam Yayınları
47- Lenin- Umut Yayımcılık
48- İnessa Armand- Nisan Yayıncılık
49- Sabah Tufanı-1-2- Kaynak Yayınları
50- Orjonikidze- Umut Yayımcılık
51- Kafkasların Lenin’i S. Şahumyan- Umut Yayımcılık
52- Ateşi Çalmak (5 Cilt)- Evrensel Yayınları
53- İşçi Arıların Aşkı – A. Kollantai
54- Kasırga Taburu- Mehmet sebatlı
55- Satranç (Yapraklar Açana Dek) – M. Sıraç Bilgin
56- Kavganın Şafağı- İvan Popov
57- Rosa Luxemburg-Yordam Yayınları
58- Yaşam Yolu-Makarenko
59- Ben de Halimce Bedreddinem-Radi Fiş
60- Paramazlar-Darağacında 20 kişi- Yetvart Çopuryan
61- Günaha Son Çağrı ya da Zorba-Kazancakis
62- Merhamet-Toni Morrison
63- Bülbülü Öldürmek-Harper Lee
64- Ve Durgun Akardı Don-1., 2., 3. ve 4. ciltler- Şolohov
65- Germinal- Emile Zola
66- Kuzgunlar ve Leşler- Erol Toy
67- Nasıl Yapmalı?- Çernişevski
68- Oblamov- İ. Gonçarov
69- Fırtına Çocukları- T. Kornaras
70- Akçasazın Ağaları (Demirciler Çarşısı Cinayeti, 1. cilt)- Y. Kemal
71- Akçasazın Ağaları (Yusufçuk Yusuf, 2. cilt)- Y. Kemal
72- Bereketli Topraklar üzerinde- O. Kemal
73- Musa Dağ’da Kırk Gün- F. Werfel
74- Sarı Yazma- Rıfat Ilgaz
75- Tırpan- Fakirt Baykurt
76- Binboğalar Efsanesi- Y. Kemal
77- Çakırcalı Efe- Y. Kemal
78- Hayvan Çiftliği- G. Orwell
79- Bindokuz Yüz Seksen Dört- G. Orwell
80- Mülksüzler- U.K. Leguin
81- Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali
82- Çanlar Kimin İçin Çalıyor?- E. Hemingwey
83- Drina Köprüsü- İ. Andriç
84- Alamut Kalesi- W. Borton
85- Madam Bovary- Gustave Flaubert
86- Dönüşüm- F. Kafka
87- Yabancı- A. Camus
88- Veba- A. Camus
89- Körlük- J. Saramago
90- Oğullar ve Sevgilileri- D.H. Lawrance
91- Kulelerde Bayraklar- Makarenko
92- Küçük Ağacın Eğitimi- F. Carter
93- Dövüş Kulübü- C. Palahnıuk
94- Otomatik Portakal- Anthony Burgess
95- İmparator- Erol Toy
96- Nazi İşgalinde Sovyet Kadınları- Svetlana Aleksiyeviç
97- Yeryüzünün Lanetlileri- Fanon
98- Germinal- Emile Zola
99- Oblomov- İvan Gonçarov
100- Kurtlarla koşan kadınlar- Clarissa P. Estes
101- Sarı İt- Reşat Enis
102- Bu Diyar Baştan Başa- Yaşar Kemal
103- Dicle’nin Yakarışı- Memed Uzun
104- Dicle’nin Sürgünleri- Memed Uzun
105- Bin Muhteşem Güneş- Khaled Hosseini
106- Uçurta Avcısı- Khaled Hosseini
107- Ali ile Ramazan- Perihan Mağden
108- Nenemin Masalları- Nisan Yayımcılık
Yazı Partizan-online5.net sitesinden alınmıştır.