Manuel Tiago tarafından yazılan “Yarın Bizimdir Yoldaşlar” kitabı Portekiz’de illegal bir örgütün yerel çalışma hayatını anlatan akıcı bir kitap. Kitabın önsözünde kitabın teksir halinde bulunduğunu ve el yazısıyla bir köşesine Manuel Tiego yazıldığını bundan dolayı yazar isminin Manuel Tiago olarak yayımlandığı ifade ediliyor.Portekiz Komünist Partisi genel sekreteri Alvara Cunhal 1992 yılında partideki görevlerinden ayrıldıktan sonra cezaevi sürecinde Manuel Tiago mahlasıyla eserler yazdığını ifade ediyor. Böylece Manuel Tiago isminin arkasındaki gerçek ortaya çıkıyor.
Yukarıda da ifade edildiği gibi Portekiz’de bir bölge örgütlenmesinin çalışmalarını anlatan kitap yukarıdan aşağıya doğru örgütlenen bir yapının çalışma disiplinini ince ayrıntılarına kadar gözler önüne seriyor. Bölge örgütlenmesinde yer alan ve ilişkide olduğu alt komitelerinde yer alan kişilerin örgütsel ve bireysel ilişkilerine dair bir çok ayrıntıyı objektif bir şekilde ortaya koyuyor.
Kitap birçok ders çıkarılabilecek ayrıntıya sahipken bunlardan öne çıkan kesitler; örgüt disiplini, özveri, mücadelenin meşruiyetine ve zaferine dair öngörüyle birlikte bağlılık olarak ortaya çıkıyor. Ataerkinin devrimcilerin yaşamındaki olumsuz örneklerini de net bir şekilde gösteren kitap yazarın bu pratikleri olumsuzlamamasına karşın, günümüzden geçmişe bakan bir kişinin bugün kadınların tüm dünyada kazandıkları mevzileri görmesi açısından önemli bir gerçeklik barındırıyor. Devrimci bir örgüt içerisinde erkekliğin hangi biçimlerde sürdürüldüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor.
Fabrikaların ve köylük bölgelerin iç içe bulunduğu bir coğrafyada kaleme alınan kitap köylü örgütlenmeleri ile işçi örgütlenmelerinin ortaya koydukları devrimci pratikleri bir örgütün nasıl birleştirebileceği yönünde iyi bir örnek gösteriyor. Sorunlarının biçimleri farklı olsa da özünde aynı düşmanın karşısında nasıl bir ortaklaşma ortaya konulabileceği noktasında önemli bir yerde duruyor.
Birçok bileşenle farklı biçimlerde yürütülen teorik-pratik tartışmaları gözler önüne seren kitap, önsözünde yer alan bir alıntıyı örneklerle açıklarcasına kurgulayan bir roman ortaya koymuş gözüküyor. Alvaro Cunhal’ın Portekiz’de Özgürlüğün Şafağı kitabından alıntılanan “Bir devrim sorumsuz sloganlar haykırarak değil, gerçek bir devrimci çalışma gerçekleştirerek yapılır. Eğer herkes zafere ulaşılacak tek ve gerçek yolu anlasaydı, herkes hararetli bir örgüt çalışmasını geliştirebilseydi, kavgayı yönetebilmek amacıyla her an kitlelerin duygularını tanımaya çalışarak halk mücadeleleri üzerinde yorulmadan ısrarla durulsaydı, zafer günü genel olarak düşünüldüğünden çok daha yakın olurdu.” bu kesitte yer alan değerlendirmenin gerçekliği kitabın tamamında berrak bir şekilde gözlerimizin önüne koyuluyor. Yazar kesitte ifade edilen gerçeği kitabın bir çok sayfasında parça parça işleyerek göstermiş oluyor.
Kitabın içerisinde bulunan onlarca karakterin içerisinde kendi özgün yanlarımızla birlikte birçok olumlu-olumsuz pratiğimize ayna tutabileceğimiz bir bütünlük bulunuyor.
Yazı; Yeni Demokrat Gençlik dergimizin 15. sayısında yayımlanmıştır.