Geleceği Zenginlere Yedirmeyeceğiz kampanyamız sürerken bir süredir yoğunlaşmadığımız kadın çalışmasına dair de adımlar attık. Atılan her adım yeni bir adımı ve yeni bir tartışmayı da beraberinde getiriyor. Kadın çalışmasının güçlendirilmesi, süreklileştirilmesi ve kalıcılaşması için tartışmamız gereken bazı başlıklar var. YDG merkezi divan toplantısında kadın çalışmasına dair yürüttüğümüz tartışmalardan çıkan bu başlıkların kolektif ve merkezi yürütülmesi çalışmanın güçlenmesi açısından çok daha faydalı olacaktır.
Geçmiş süreç değerlendirmesinin bir parçası olarak kadın çalışmasının genel durumuna dair ve alanlardaki sorunlar üzerine yürüttüğümüz tartışmanın açığa çıkardığı sonuçları hatırlayalım:
Zaman zaman kadın çalışmasının diğer çalışmalarla karşı karşıya gelmesi, alanlarda kadın çalışmasına odaklanma düzeyinin birbirinden farklı olması, politik dilde birliğin yakalanamaması ve yer yer alancılığın açığa çıkması tartışmaların başlıcaları olarak sıralanabilir.
Sözünü ettiğimiz gündemler ve yansıması olarak açığa çıkan sorunların çözülmesi elbette zaman alacaktır. Ancak sorunları çözmek ve kadın çalışmasının gelişimi önündeki engelleri ortadan kaldırmak, bizim doğru yaklaşımı geliştirmemize ve örgütsel şekillenişimizi kadın çalışmasının ihtiyaçları paralelinde biçimlendirebilmemize bağlı.
Doğru politik söz ve eylem üretmemizi engelleyen, kadın çalışmasını diğer çalışmalar karşısında bir “çelişki” haline dönüştüren, kadın yoldaşları bu “çelişki” karşısında yalnız bırakan, kadın çalışmasına emek verme düzeyimizi farklılaştıran durumları çözümleyebilmemiz, bunları açığa çıkaran nedenleri doğru okumakla gerçekleşecektir.
“Neyi eksik bıraktık?” sorusuna yanıt olması bakımından en özet hali ile ‘kadın çalışmasının merkezi politikadan yoksun bırakılmasını’ söyleyebiliriz. Fakat bu soruya daha derinlemesine cevap verebilmek, konuya dair kolektif tartışmaların da derinleştirilmesinden geçer.
Kadın çalışmasının merkezi politikalardan beslenmemesi, bu konuda attığımız adımların oldukça zayıf ve bugünkü hali ile kırılgan olması kadın çalışmamızın gelişip güçlenmesi önündeki temel engellerdendir. Yukarıda sıraladığımız sorunların açığa çıkmasındaki ortak sebep merkezileşememe hali. Sorunlara ve olanaklara dair ortak kafa yoruşun zayıf ve merkezi kadın toplantılarının yetersiz olması, YDG’nin politika ve eylemlerinin kadın merkezli şekillenmesinde zayıflıklara neden oluyor.
Tarif etmeye çalıştığımız genel durumun alanlarımıza yansıma biçimleri de farklı şekillerde oluyor. Örneğin kadın çalışmasına odaklanma düzeyi farklı oluyor dedik; bazı alanlarda kadın çalışması tali kalabiliyorken, bazı alanlarda ise pek çok platforma ve çalışma alanına enerjimizi bölerek kadın çalışmasının dağınık olmasına neden olabiliyoruz. Bazen, zaten kadın çalışması yürütüyor olmanın “rahatlığıyla” genç kadın çalışmasına odaklanmıyoruz. Kimi zaman kadın çalışması kapsamında kendi yaptıklarımızı her şeyin önünde görebiliyoruz. Bu bakış açısı da merkezi olarak güçlenmek yerine sadece alan çalışmasına kafa yormakla sınırlıyor bizi. Bu da bizi alancılık hatasına sürüklüyor.
Dünyamızı, ufkumuzu darlaştıran bu vb. bakış açılarından kurtulmanın, kadın çalışmasını büyük ölçekte güçlendirmenin yolu merkezi düşünüşü güçlendirmekten geçiyor. Geleceği Zenginlere Yedirmeyeceğiz kampanyasının bir parçası olarak kadın çalışması kapsamında attığımız adımları büyütmenin önkoşulu budur.
Kampanyamızın hedeflerinden biri de kadın çalışmamıza dair net adımlar atmaktı. Bunun bizler açısından devam eden bir yaklaşım haline gelmesi gerekiyor. Kadın çalışmasını kendiliğindenlikten kurtarabilmemiz, merkezi çalışmayla doğrudan ilgili. Kadın çalışmamızda ortaya koyulan hedeflerin hepimizin hedefi olması, söz ve eylemlerimizin uyumlu olması, politik dilde ve hareket tarzında bütünlük yakalanması, kadın yoldaşların birbirinden daha fazla beslenmesi ve alanlarda açığa çıkan enerjinin toplamımız için motive edici olabilmesi için bunu başarmalıyız.
YDG olarak örgütlenmeye dair tartışmalarımızın ve pratiklerimizin hız kazandığı bir dönemin içindeyiz. Kadın çalışmamızın da buna dair hedeflerinin oluşması gerekiyor. Hedeflerimiz ortaklaştığı müddetçe, altını çizmek zorunda kaldığımız bütün uyumsuzluklar ortadan kalkacak. Bu iradeyi de ancak YDG’li Kadınlar açığa çıkarabilir. Örgütlenmenin gerekliliği olan doğru adımları, doğru zamanlarda atma iradesini ortaya koyalım.
Yazı; Yeni Demokrat Gençlik dergimizin 17. sayısında yayımlanmıştır.