2 Eylül’de Saray’da gerçekleşen Adli Yıl Açılış törenini barolar boykot ederken Feyzioğlu baroların bu tepkisini hiçe sayarak törene katılmıştı. Törende konuşan Feyzioğlu “TBB hiçbir siyasi partiye muhalif değil” ifadelerini kullanmıştı.
Bu duruma tepki gösteren İzmir Barosu, TBB Başkanı’nın törene katılması nedeniyle, TBB’nin Avukatlık Kanunu 109. maddesinde belirtilen bütün baroların katılmasıyla oluşan bir kuruluş olması niteliğini kaybettiğini söyledi.
İzmir Barosu yaptığı açıklamanın devamında olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı ve “Baroların bağımsızlığından ödün vermeyen Birlik Başkanları çıkarmaya her zaman muktedirdir” ifadelerine yer verdi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“Türkiye Barolar Birliği Başkanı, 52 baronun yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini gözeterek aldığı kararları yok sayarak, Avukatlık Kanunu madde 110/1’de yer alan ve baroları ilgilendiren konularda barolarla görüşerek çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmek zorunda olduğuna ilişkin görevini yerine getirmemiş, bu suretle kanuna aykırı davranmıştır. Türkiye Barolar Birliği, bu tavrı nedeniyle Avukatlık Kanunu 109. maddesinde belirtilen bütün baroların katılmasıyla oluşan bir kuruluş olması niteliğini kaybetmiştir. Bizi temsil etmediğini daha önce belirttiğimiz, söz ve eylemleriyle ülke demokrasisine, hukuk devleti ilkelerine, avukatlık mesleğine, Barolara ve TBB’nin kurumsal kimliğine zarar veren TBB Başkanının, bu görevi sürdüremeyeceği anlaşıldığından gereğinin yapılması için Avukatlık Kanununun 115. maddesi çerçevesinde Türkiye Barolar Birliğini olağanüstü genel kurula çağırıyoruz. Barolarımız, hukuku teferruat olarak görmeyen, mesleğe tutkuyla bağlı, avukatların haklarından ve baroların bağımsızlığından ödün vermeyen Birlik başkanları çıkarmaya her zaman muktedirdir.”
Aynı gerekçelerle İstanbul, Ankara ve Antalya baroları da olağanüstü genel kurul çağrısında bulunmuştu.